Hier zullen we u de benodigde uitleg geven over onze ventilatoren, zodat u een weloverwogen keuze kan maken. Lees voor het maken van een keuze aandachtig deze informatie door zodat u weet welke ventilator de beste oplossing kan vormen voor u. Allereerst zal de plafondventilator behandeld worden. Vervolgens komt een uitleg over de kolomventilatoren en tot slot zal er iets verteld worden over de overige ventilatoren.

1. Plafondventilatoren

 

1.1 Zomer- en winterstand

Veel plafondventilatoren beschikken over een zomerstand en winterstand, maar waar dienen deze standen voor? Een plafondventilator met zowel een zomer- als winterstand beschikt over een motor die twee kanten op kan draaien. Maar wat is daar het praktisch nut van? Ventilatorbladen staan onder een bepaalde hoek zodat bij rotatie lucht verplaatst wordt. Bij gebruik van de zomerstand wordt lucht naar beneden geblazen. Hierdoor ontstaat een verkoelend effect doordat bewegende lucht over de huid wordt geblazen. Tijdens de wintermaanden is dit juist niet wenselijk omdat luchtverplaatsing vaak als tocht wordt ervaren. Dit is het moment om de plafondventilator op de winterstand te zetten. Lucht wordt juist tegen het plafond aangeblazen en verplaatst zich via de muren weer naar beneden. De luchtcirculatie is nu niet meer waarneembaar maar zeker wel aanwezig. Bijkomend voordeel is een besparing op de stookkosten. Verwarmde lucht welke naar het plafond is gestegen wordt nu gecirculeerd.

Afbeelding 1; luchtverplaatsing in zomerstand

Afbeelding 2; luchtverplaatsing in winterstand

1.2 Diameter plafondventilator

Plafondventilatoren zijn verkrijgbaar in verschillende diameters. Maar welke diameter is geschikt voor welke ruimte? Over het algemeen kunnen we stellen dat een plafondventilator met een grote spanwijdte meer lucht kan verplaatsen dan een kleiner type. In een grote ruimte wordt daarom meestal gekozen voor een ventilator met een grote diameter. Heeft de plafondventilator te weinig capaciteit dan zal deze continu op maximum vermogen moeten draaien en daarmee meer geluid produceren. Een grote plafondventilator kan bij een gelijke rotatiesnelheid meer lucht verplaatsen dan een kleine plafondventilator. Bijkomend voordeel is minder geluidsproductie. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de aanbevolen diameter bij een bepaalde ruimte.

Oppervlakte kamer Aanbevolen diameter
tot 15 vierkante meter 76 tot 90 centimeter
15 tot 20 vierkante meter 90 tot 112 centimeter
20 tot 25 vierkante meter 112 tot 132 centimeter
25 tot 35 vierkante meter 132 tot 147 centimeter
meer dan 35 vierkante meter meer dan één ventilator


De aanbevolen diameter is gebaseerd op het gemiddelde vermogen van een plafondventilator met een bepaalde diameter. Natuurlijk kan van de aanbevolen diameter afgeweken worden. Ook de bladhoek en rotatiesnelheid hebben invloed op de totale luchtverplaatsing. Het kan dus geen kwaad om voor een iets groter model te gaan. Zo heeft u meer capaciteit en hoeft de plafondventilator minder hard te draaien.

Daarnaast moet ook altijd naar het visuele aspect gekeken worden. Bepaalde plafondventilatoren hebben een opvallend design. Juist dan is het verstandig om niet voor een te groot model te kiezen. Een grote opvallende ventilator zal gauw misstaan in een kleine ruimte. Dit principe gaat andersom natuurlijk ook op. Heeft de plafondventilator een onopvallend design dan kan voor een iets groter model gekozen worden. Het kan nooit kwaad om wat extra capaciteit te hebben.

1.3 Bediening plafondventilator

Plafondventilatoren kunnen op meerdere manieren bediend worden. Door middel van een trekkoord, wandschakelaar of afstandbediening.

1.3.1 Trekkoord
Van oudsher worden bijna alle plafondventilatoren bediend door middel van een trekkoord. Deze is meestal bevestigd aan de behuizing van de plafondventilator. Met het trekkoord kan de snelheid van de plafondventilator geregeld worden. Wanneer verlichting aanwezig is dan gaat de bediening hiervan meestal ook door middel van een trekkoord. Bij gebruik van een trekkoord hoeft er geen extra bedrading aangelegd te worden. Een bestaande centraaldoos in het plafond met eventueel een lichtschakelaar voldoet.

Afbeelding 3; plafondventilator met 3 trekkoorden

1.3.2 Wandschakelaar met dimmer
Een wandschakelaar met dimmer biedt als voordeel dat u niet naar de plafondventilator hoeft te lopen om deze te bedienen. Dit kan handig zijn wanneer de plafondventilator op grote hoogte hangt en de trekkoorden niet bereikbaar zijn. Een wandschakelaar met dimmer is zonder problemen aan te sluiten zolang er geen verlichting op de plafondventilator aanwezig is. De huidige lichtknop kan gemakkelijk worden vervangen door een speciale dimmer geschikt voor plafondventilatoren.

Is er verlichting aanwezig dan is een dimmer mogelijk maar wordt het een lastig verhaal. Er zijn dimmers verkrijgbaar met een extra knop voor de verlichting. Echter moet voor deze extra knop een extra draad getrokken worden. In veel gebouwen is dit helaas niet mogelijk omdat de bedrading in muur en plafond niet bereikbaar zijn. Het is verstandig om dit alleen door ervaren vakmensen te laten doen.

1.3.3 Afstandbediening
Bediening met een afstandbediening heeft vaak de voorkeur. Het is niet meer nodig om naar de ventilator of wandschakelaar te lopen. De afstandbediening kan vanaf elke locatie in de ruimte gebruikt worden. De trekkoorden of wandschakelaar gebruikt u dus helemaal niet meer. Zowel de snelheid als verlichting kan geregeld worden met de afstandbediening.

Er zijn twee verschillende type afstandbedieningen verkrijgbaar. Een afstandbediening welke werkt met infraroodsignalen en een afstandbediening welke werkt met radiografische signalen. Met de infrarood afstandbediening moet gericht worden op de plafondventilator. Met de radiografische afstandbediening is dit niet nodig.

De ontvanger van de afstandbediening is gemakkelijk in te bouwen in de behuizing van de plafondventilator. De ontvanger beschikt over een ingebouwde dimmer welke met de afstandbediening bediend kan worden.

1.4 Ideale hoogte plafondventilator

Voor het beste resultaat moeten de ventilatorbladen op 2 tot 2,5 meter hoogte komen te hangen. Bij hogere of lagere plafonds kan dit een probleem zijn.

1.4.1 Laag plafond
In verband met veiligheid is het niet verstandig om de ventilatorbladen op een hoogte van 2 meter of lager te hangen. Daarnaast komt dit ook de luchtverplaatsing niet ten goede. Heeft u een laag plafond en u wilt toch graag een plafondventilator plaatsen dan zijn er speciale modellen verkrijgbaar. Deze plafondventilatoren hebben een compacte behuizing waardoor de ventilatorbladen dicht bij het plafond komen te hangen. Deze compacte behuizing wordt ook wel 'hugger' genoemd.

Afbeelding 4; plafondventilator voor lage plafonds

1.4.2 Hoog plafond
Heeft u een hoog plafond dan is het verstandig de plafondventilator lager te hangen. Voor een aantal plafondventilatoren is een verlengstang verkrijgbaar. Met een verlengstang kunt u de afstand tussen het plafond en de plafondventilator vergroten. Verlengstangen zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes zodat in de meeste gevallen voor een passende lengte gekozen kan worden.

1.4.3 Plafond met puntdak
Heeft u een plafond met een puntdak dan kan het zijn dat u te weinig ruimte heeft voor de ventilatorbladen. Dit is op te lossen door de plafondventilator lager te hangen door middel van een verlengstang. Het plaatsen van een dwarsbalk is ook een optie.


2. Kolomventilatoren

 

De kolomventilatoren zijn erg populair op kantoor of in moderne huishoudens. De reden hiervoor is omdat ze weinig ruimte in beslag nemen en elegant vormgegeven zijn. Toch zijn er naast het uiterlijk een aantal praktische zaken waarop u moet letten bij het maken van een keuze tussen kolomventilatoren.

2.1 Hoogte van de kolomventilator

De hoogte van de kolomventilator bepaald het gebied waarin er lucht verplaatst wordt. Hoe hoger de kolomventilator, hoe groter het gebied. De hoogte varieert ongeveer van 76 tot 120 centimeter. Dit is waarin de kolomventilator zich ook onderscheid van een reguliere. Een staande- of tafelventilator blaast een straal lucht vooruit en is erg beperkt in het gebied. Een kolomventilator kan u, afhankelijk van de afstand, geheel verzorgen. Hierdoor is hij ideaal voor grotere ruimtes.

2.2 Oscillatiefunctie van de kolomventilator

De oscillatie is een net woord voor draaien. Al onze kolomventilatoren hebben de mogelijkheid om in een bepaalde hoek te draaien, om zo de gehele ruimte van frisse lucht te voorzien. Wederom is de hoogte van de kolomventilator wel bepalend voor hoeveel ruimte verfrist wordt. De grootte van de hoek die de kolomventilator kan draaien wil nog wel eens verschillen per ventilator. Kijk daarom goed naar de omvang van de ruimte en bepaal op basis daarvan welke het beste bij u past.

2.3 Timer van de kolomventilator

Veel van onze kolomventilatoren beschikken over een timer. Hiermee kunt u instellen hoelang de kolomventilator blijft blazen. Zo kunt u instellen dat deze automatisch uitschakelt na een aantal uren. Dit is bijvoorbeeld handig voor wanneer u gaat slapen, maar ook zodat deze op kantoor alleen tijdens werktijden aan staat.

2.4 Standen op de kolomventilator

Kolomventilatoren kunnen, evenals de meeste ventilatoren, op verschillende standen blazen. Deze variëren vaak tussen de 1 en 3, maar bij sommige zijn het er meer. Hoe hoger de stand, des te harder de kolomventilator gaat blazen en hoe meer lucht dus verplaatst wordt. Let wel op dat hoe hoger de stand, hoe meer geluid de kolomventilator produceert. Vaak is een lage of normale stand al voldoende om u van verfrissing te voorzien, zonder dat dit teveel geluid met zich meebrengt. Het aantal wattage dat een kolomventilator heeft staat ook in verhouding met de standen. Hoe hoger het wattage, hoe harder deze kan blazen.

2.5 Bediening van de kolomventilator

Veel van onze kolomventilatoren worden voor uw gemak met een afstandsbediening voorzien. Hiermee kunt u de stand waarop de kolomventilator blaast, of de ventilator moet draaien maar ook de timer instellen. Zo kunt u lekker ontspannen op de bank blijven zitten en genieten van de verfrissing die een kolomventilator biedt.


3. Overige ventilatoren

 

3.1 Staande ventilatoren

De staande ventilator is er een die het meest voorkomend is in de Nederlandse huishoudens. Middels een roterend blad op een staand motief wordt er lucht door de ruimte geblazen wat voor verkoeling zorgt. De hoogte van de staande ventilator is meestal in te stellen. Hierdoor kunt u de hoogte van het gebied waar lucht naar geblazen wordt handmatig instellen. Tevens beschikken vrijwel alle staande ventilatoren over een oscillatiefunctie en hebben ze meerdere standen waarop ze kunnen blazen. Let wel op, dat een hardere stand meer geluid zal produceren. Kijk tevens ook goed naar de diameter en wattage van de staande ventilator. Hoe groter de diameter, hoe groter het gekoelde gebied. Hoe hoger het wattage, hoe harder de ventilator kan blazen.

3.2 Tafelventilatoren

Tafelventilatoren hebben vrijwel dezelfde werking als de bovengenoemde staande ventilatoren. Het verschil zit hem in de hoogte en mobiliteit van de ventilator. Tafelventilatoren zijn licht van gewicht en gemakkelijk te verplaatsen. Ze zijn dan ook handig voor op bureau, tafel of bijvoorbeeld keuken. Wederom is het van belang om te kijken naar de diameter van de ventilator en het wattage wat deze geeft. Dit bepaald de blaaskracht van de ventilator. Verder kunnen de tafelventilatoren op meerdere standen ingesteld worden en beschikken ze vrijwel allemaal over de oscillatiefunctie.

3.3 Vloerventilatoren

Vloerventilatoren zijn over het algemeen krachtiger dan de overige ventilatoren. U zult dan ook een aantal tegen kunnen komen die zo krachtig zijn, dat ze eerder bedoeld zijn voor verkoeling op een festival of evenement. Kijk dus vooral bij vloerventilatoren naar het wattage dat bij de ventilator hoort, zodat u niet uit uw woonkamer geblazen wordt. Tevens beschikken vloerventilatoren niet over een oscillatiefunctie. Doordat ze dus niet horizontaal kunnen draaien is de diameter van het blad van groot belang. Een handige bijkomstigheid is wel dat de meeste vloerventilatoren verticaal verschoven kunnen worden. Zo kunt u handmatig het koelgebied aanpassen. Evenals de overige ventilatoren, beschikken de meeste vloerventilatoren ook over de optie om op verschillende standen ingesteld te worden.