Hoe werken ventilatoren?

Wanneer de bladen van een ventilator draaien zuigen ze lucht aan de ene kant, en word het direct aan de andere kant weggeblazen. Deze circulatie van lucht werkt verkoelend. Dit principe is vergelijkbaar met het verschil tussen werkelijke temperatuur buiten en een nog lagere gevoelstemperatuur als het waait.

Specificaties uitleg: Watt, Volt en Oscillatie

Normaliter hebben ventilatoren met een hoger wattage meer vermogen. Het vermogen hier is de snelheid waarmee lucht per m3 verplaatst kan worden. Bijvoorbeeld, een ventilator met een kracht 20 watt goed om 200 m3 lucht te verplaatsen terwijl 55 watt al goed is voor zo’n 600 m3. Meer vermogen is nodig indien het gaat om grotere ruimtes zoals grote open woonkamers of kantoorruimtes. Dus in de regel is minder Watt prima voor kleine ruimtes en meer Watt voor grote ruimtes.

Volt is hoe we spanning uitdrukken. Als de spanning hoog is kan er meer elektriciteit vervoerd worden. Om een ventilator met een groot vermogen (Watt) te maken, voor bijvoorbeeld de verkoeling van een grote woonkamer, is er een hoger voltage nodig. Europese wandcontacten hebben een netwerk waar 220-240 Volt op staat. Dus welke ventilator u ook bij ons koopt, u kan gebruik maken van het maximale vermogen.

De oscillatie van de ventilator gaat over de draaifunctie. Oscillatie is eigenlijk vakjargon dat gebruikt wordt wanneer er gesproken word over ventilatoren. Officieel verwijst de term naar een bewegingsrichting die herhaaldelijk omgekeerd word op een bepaald punt. Net als een schommel of slingerklok.

Ventilator vs. Airco

Airconditioners zorgen net als ventilatoren voor verkoeling, maar verbruiken veel meer energie dan ventilatoren en zijn dus minder groen en bovendien veel duurder.

    21-02-2017 00:00
Heeft u advies nodig?

Heeft u advies nodig?

Mail ons: service[at]zaak-shops.nl

Onze klantenservice is momenteel

(geopend op werkdagen van 9:00 - 17:00)